אודות הפקולטה

מדוע כדאי ללמוד מדעים

מדוע כדאי ללמוד מדעיםלימודי מדעים הם מהנושאים המרתקים ביותר כיום. פריצות דרך מדעיות פותחות בפנינו תחומים חדשים ומלמדות אותנו על העולם שסביבנו. בנוסף, תגליות שהיו בעבר הלא רחוק נחלתם של יודעי ח"ן מהוות כיום בסיס למגוון של המצאות וחידושים. הגבולות המסורתיים בין תחומי המדע מיטשטשים עם התעצמותו המהירה של המחקר הבינתחומי. הפיתוח המדעי נוגע בקשת רחבה של סוגיות סביבה, בריאות וטכנולוגיה, ומהווה מנוף לשגשוג ולאיכות החיים של החברה האנושית בכלל ובישראל בפרט.

המדע הבסיסי מהווה יסוד שעליו נבנים התחומים היישומיים, מהרפואה ועד להנדסה. לימוד מקיף של מדעי היסוד חיוני לכל תחומי ההתמחות בהם יבחרו הסטודנטים בהמשך דרכם. המדעים הבסיסיים משלימים אחד את השני ותגליות בתחום אחד משפיעות לעיתים קרובות על תחומים רבים נוספים. התואר במדעים הינו צעד ראשון בהתמודדות יום-יומית עם אתגרים חדשים והוא מתגמל את בעליו לא כמקצוע בלבד. לימוד מדעים מעשיר ידע, מרחיב אופקים, מפתח יכולות לחקור, מעניק כלים לניתוח ביקורתי ולמיומנויות אחרות. יתרה מזאת, לימודים בפקולטה למדעי הטבע מפתחים יכולות להתחדש בסביבת עבודה דינמית ומשתנה, התוכניות המיוחדות שלנו והלימודים לתארים מתקדמים מעניקים הכשרה לעסוק במדע ובמחקר בכל שטח.

מה יש לנו להציע?

הפקולטה במספרים

בפקולטה כ- 220 חברי סגל אקדמי, כ- 2,400 סטודנטים לתואר ראשון וכ- 1,200 תלמידים לתואר מוסמך ודוקטור. בפקולטה חמישה מכוני מחקר וחוגי לימודים: מתמטיקה, פיסיקה, כימיה, מדעי החיים ומדעי כדור הארץ, וכמו כן בית הספר להנדסה ולמדעי המחשב ותוכנית לימודים במדעי הסביבה. כמו כן פעילים בפקולטה מספר רב של מרכזי מחקר: ננו-מדע וננוטכנולוגיה, ביולוגיה מבנית, ביו-גיאוכימיה ימית, כימיה קוונטית חישובית, אינפורמציה קוונטית, אנליזה מתמטית, דינמיקה מולקולרית ועוד. שני מרכזי מחקר בינתחומיים משלבים מסלולי לימוד לתואר דוקטור: חישוביות עצבית (מדעי המוח) וחקר הרציונליות. הפקולטה שותפה לשלש תוכניות לימודים רב-פקולטאיות לתארים מתקדמים (סביבה, הידרולוגיה, וביו-טכנולוגיה).
אנו מלמדים לתואר ראשון את התחומים הבסיסיים העיקריים של המדעים: מתמטיקה, מדעי המחשב והנדסת מחשבים, פיסיקה, כימיה, מדעי החיים ומדעי כדור הארץ. המציאות החדשה של המחקר הבינתחומי הניעה אותנו להקים ולפתח בעשור האחרון מסלולים משולבים של לימודי הסביבה, כימיה-פיסיקה, כימיה-ביולוגיה, ביולוגיה חישובית וביולוגיה-פסיכולוגיה (עם הפקולטה למדעי החברה). כמו כן יש בפקולטה תוכניות לתלמידים מצטיינים כגון "אמירים" ו"אתגר". תוכניות הלימודים לבוגר שלנו מתוכננות לאפשר לסטודנט לבחור האם להתמקד בנושא מסוים כבר בתחילת לימודיו או לחילופין, להחליט על כך רק בתום השנה הראשונה. שנת הניסיון הראשונה במדע מתוכננת לעזור להתאקלמות באוניברסיטה ולהחלטה על הכיוון המדעי הרצוי. אנו משתמשים במגוון שיטות הוראה כדי לפתח יכולות חשיבה, תכונות אישיות ויכולות תקשורת עם אחרים והתנסות בעבודה בקבוצות מחקר.

התחומים הנחקרים בפקולטה, בהם מתמחים תלמידי המוסמך והדוקטור כוללים בין היתר: ננומדע וננוטכנולוגיה, ביואינפורמטיקה, גנטיקה, ביולוגיה מולקולרית, ביוכימיה, מדעי המח, תאים עובריים וסוגיות אחרות בביו-רפואה, שמירה על המגוון הביולוגי, ביופיסיקה, גאולוגיה, גיאוכימיה, דלקים פוסיליים, הידרולוגיה, ביוטכנולוגיה, אוקיאנוגרפיה, מדעי האטמוספרה, אקולוגיה, כימיה פיסיקלית ותאורטית, כימיה אורגנית, כימיה יישומית תעשייתית, אבולוציה, קוגניציה והתנהגות, פיסיקה של מצב מוצק, פיסיקה תאורטית, אסטרופיסיקה, מתמטיקה עיונית ויישומית, מדעי המחשב, מיקרואלקטרוניקה ומיקרואופטיקה.

הפקלטה למתמטיקה ולמדעי הטבע ממשיכה את מורשתם של מייסדי  האוניברסיטה העברית אשר השיקו בה את המחקר הבסיסי והיישומי במדעי  הטבע.

מאז שנות החמישים של המאה הקודמת שוכנת הפקולטה בקמפוס אדמונד י' ספרא שבגבעת רם.

בפקולטה חמישה מכוני מחקר וחוגי לימודים: מתמטיקה, פיסיקה,  כימיה, מדעי החיים ומדעי כדור הארץ, וכמו כן בית הספר להנדסה  ולמדעי המחשב והחוג להוראת המדעים.

בפקולטה כ-220 חברי סגל אקדמי, כ- 2,400 סטודנטים לתואר ראשון וכ-  1,200 תלמידים לתואר מוסמך ודוקטור. כמו כן מאוגדים בפקולטה מספר  רב של מרכזי מחקר: ננומדע וננוטכנולוגיה, ביולוגיה מבנית,  ביו-גיאוכימיה ימית, כימיה קוונטית חישובית, מחקרים באנליזה  מתמטית, דינמיקה מולקולרית ועוד. שני מרכזי מחקר בינתחומיים  .משלבים גם מסלולי לימוד לתואר דוקטור: חישוביות עצבית (מדעי  המוח) וחקר הרציונליות.

מה יש לנו להציע

מיקום הפקולטה בקמפוס אחד מרווח מגביר שיתופי פעולה מחקריים  בינתחומיים, להרחבת אופקי המחקר ולפריצות דרך. מגמה זו משתקפת  בתוכניות לימודים מאתגרות, המקנות מלגות תמיכה ייחודיות למצטיינים. תוכניות אלה משלבות דיסציפלינות מדעיות בסיסיות כבר בלימודי תואר ראשון, כגון כימיה-ביולוגיה, מדעי מחשב-ביולוגיה, פיסיקה-כימיה ולימודי הסביבה, כשיטה להתמודד עם  אתגרי המדע המודרני.

במטרה לשמור על רמת המצוינות ואף להעלותה, קולטת הפקולטה למדעי הטבע מדי שנה מספר אנשי סגל חדשים המצטיינים בתחומי המחקר הנ"ל. אנו מעוניינים במועמדים המשלבים בעבודתם יותר מתחום מחקר אחד,  המחויבים להשקיע בחינוך מדעי רחב ומעמיק של תלמידיהם, המוכנים להשתלב במשימת הפקולטה לעיצוב עתידם של המדע והטכנולוגיה  במדינת ישראל.