ד"ר צבי באטוס – ביה"ס להנדסה ומדעי המחשב והמכון למדעי החיים

תמונה - צבי באטוס

  ­­ד"ר צבי באטוס הוא חבר סגל בבית הספר להנדסה ומדעי המחשב ובמכון למדעי החיים, החוקר את המנגנונים של בקרת תעופה בחרקים. ד"ר באטוס השלים דוקטורט בפיסיקה במכון ויצמן ולאחר מכן פוסט-דוקטורט במחלקה לפיסיקה באוניברסיטת קורנל. חרקים הם היצורים הראשונים שפיתחו יכולת תעופה לפני כ-300 מליון שנה, וליכולת זו יש הן השפעות אקולוגיות מרחיקות לכת והן השפעה ישירה על בני האדם, למשל של מאביקים ומזיקים. חרקים מעופפים מסוגלים לבצע מגוון רחב של תמרונים, היטב יותר מכל כלי טיס, למשל, ישנם חרקים המסוגלים לטוס לכל כיוון, לנחות במהופך, או לשנות כיוון בשבריר שניה. כדי להגיע לביצועים מרשימים כאלו, חרקים מעופפים משתמשים בעקרונות מתחומי הזרימה והבקרה הנמצאים כיום בחזית המחקר המדעי. ד"ר באטוס משתמש בשיטה ייחודית כדי "להכשיל" זבובי-פירות בעת מעופם, וכן במערך של מצלמות מהירות על מנת לצלם איך הזבובים מתמרנים על מנת לתקן את ההפרעה. הוא גילה שזבובים מיישמים עקרונות מתקדמים מתורת הבקרה: בקרה לא-ליניארית, היררכית, ורובוסטית, וכי הרפלקס האחראי על בקרת התעופה בזבובים הוא מהמהירים ביותר בטבע. בהשראת פתרון הבקרה האלגנטי שחרקים פיתחו במהלך האבולוציה, צבי מתכנן להבין את המנגנונים הללו במסגרת תורת הבקרה. למחקר זה, הנמצא על התפר בין פיסיקה, ביולוגיה והנדסה, צפויה להיות השפעה גם על מדעי המח ומכניקת זורמים, וכן יישום ישיר בפיתוח של רובוטים זעירים.
לפרטים נוספים: www.beatus-lab.org