טיפול במחלת הכבד השומני באמצעות דיכוי מיקרו רנא פרופ׳ חרמונה שורק
טיפול במחלת הכבד השומני באמצעות דיכוי מיקרו-רנ"א
מחלת הכבד השומני הינה מחלה נפוצה, המשפיעה על כ-25% מהאוכלוסייה, ומאופיינת על ידי הצטברות של שומן בכבד. כבד שומני נוטה להתפתח אצל אנשים הסובלים מעודף משקל, מסכרת, כולסטרול גבוה או רמות טריגליצרידים גבוהות, או בקרב אנשים נושאי מוטציות מורשות בגן לקולטן לכולסטרול. השלב הראשון של המחלה נקרא "סטאטוזיס" ויכול להחמיר למצב הנקרא סטאטוהפטיטיס, ואף לשחמת הכבד או סרטן הכבד. נכון להיום, אין טיפולים יעילים למחלת הכבד השומני. מחקר חדש של גאולה חנין ועמיתיה ממעבדתה של פרופ' חרמונה שורק במכון למדעי החיים, משתמש בכלים בביולוגיה מולקולרית על מנת לגלות מנגנון חדש הגורם למחלת הכבד השומני.
החוקרים חקרו תוצר קטן של גן, הנקרא מיקרו-רנ"א המסוגל לתפקד ב"השתקת" גנים, ולשלוח מסרים מהמוח לגוף על מנת לשנות מסלולים מטאבוליים. מיקרו-רנ"א מסוים זה מכונה מיקרו-רנ"א-132, ומצטבר בתאי עצב במוח במצבי לחץ, בכבד שומני בעכברים הניזונים מדיאטת השמנה, המחקה את הגורם השכיח ביותר של המחלה, ובאנשים החולים בכבד שומני. יתר על כן, הזרקת אוליגונוקלאוטיד "אנטיסנס" הופכי למיקרו-רנ"א-132 לעכברים שמנים, הובילה לריקון הכבד והדם מעודפי השומנים, והחזירה את המדדים לרמות תקינות של שומנים בדם ובכבד. כמו כן, הנדסה גנטית של עכבר המבטא רמות מורשות גבוהות של מיקרו-רנ"א-132 הובילה להתפתחות כבד שומני והיפרליפידמיה.
אם כך, האם לחץ פסיכולוגי מוביל לכבד שומני? על מנת לענות של שאלה זו יש צורך במחקר נוסף. בינתיים, מולקולות קטנות המבוססות על דנ"א כבר משמשות כדי להשתיק מיקרו-רנ"א, לדוגמה, כדי להוריד כולסטרול גבוה לרמות תקינות. גישה חדשה זו המבוססת על פרויקט גנום האדם עשויה להפוך בקרוב למגמה הבאה ברפואה, שתפתור בעיות מאתגרות באמצעות ניצול כוחה של הביולוגיה המולקולרית.