רגע האמת של הפודטק: איך נהפכים מסטארט־אפ לחברת מזון גלובלית?

אחרי שגייסה סכום שיא בפודטק של 347 מיליון דולר, חברת הבשר המתורבת פיוצ'ר מיט של פרופ' יעקב נחמיאס מחליפה את ההנהלה ואת שם החברה — לקראת הקמה של מפעל גדול ראשון בארה"ב ■ המטרה: לגרום להמונים לצרוך לראשונה בשר שיוצר במעבדה

 

עד לפני כמה שנים, ייצור של בשר שגדל כולו במעבדה מתאים של בעלי חיים היה בגדר חלום, חזון רחוק. הקשיים הטכנולוגיים, הרגולטוריים והפיננסיים בדרך למימוש החזון הזה היו רבים מספור. כיום, ואף שאתגרים רבים עדיין עומדים על הפרק, קומץ של חברות בשר מתורבת כבר לוקח את החזון הזה לשלב הגדול הבא: ייצור המוני.

בליבר מיטס מרחובות (שנקראה עד תחילת השבוע פיוצ'ר מיט) משכה תשומת לב עולמית בשנה שעברה כאשר גייסה הון גדול, במיוחד במונחי תעשיית הפודטק הצעירה: 347 מיליון דולר. כעת, חלק הארי של הסכום הזה מיועד להקמת מפעל ייצור גדול, שמבחינות רבות הוא ראשון מסוגו. החברה בחרה כמה מיקומים מועדפים עליה להקמת מפעל, ובטרם תכריע, היא נמצאת במשא ומתן מתקדם עם מדינות בארה"ב לגבי ההטבות שתהיה זכאית לקבל.

ימים אלה מצויה החברה בעיצומו של תהליך שבו תיהפך מסטארט־אפ שעוסק במחקר ופיתוח לחברת מזון בעלת שאיפות גלובליות. האתגר גדול שבעתיים מאחר שהמוצרים העתידיים — סוגים שונים של בשר מתורבת — הם קטגוריית מזון חדשה, שבאופן טבעי מעוררת חשדנות בקרב צרכנים. נוסף על כך, בניגוד לחברות פודטק אחרות שמתעתדות למכור את חומר הגלם שייצרו לענקיות המזון, כך שימכרו אותו תחת המותגים שלהן — בליבר בחרה למכור את המוצרים שלה, כשתוכל, ישירות לצרכנים.

kobi.png

 

מייסד החברה יעקב נחמיאס מעיד על עצמו כי הוא טיפוס לחוץ מטבעו, אך הדבר אינו ניכר כשהוא יושב במטבח החברה עם כוס יין ומזמין את אחד העובדים הוותיקים לטעימת פתע של קבב כבש מתורבת. כפי שנאמר במטבח, החך האמריקאי, בניגוד לחך המזרח תיכוני, מורגל פחות לטעם החזק של הכבש, ולכן החברה הקטינה כבר כמה פעמים את עוצמת הטעם של הכבש במוצר. גם את זה, מתברר, אפשר לעשות עם בשר מתורבת.

נחמיאס, שנולד בבת ים, הוא קודם כל מדען עטור פרסים. הוא עשה את הדוקטורט שלו באוניברסיטת מינסוטה והמשיך לפוסט דוקטורט בבית הספר לרפואה של הרווארד, וכיום הוא משמש פרופסור לביו־הנדסה באוניברסיטה העברית. את פיוצ'ר מיט ייסד נחמיאס ב–2018, לאחר שהשתכנע כי מצא טכנולוגיה שתאפשר ייצור בשר מתורבת במחיר שיאפשר לשווקו לקהל הרחב. מאז הוא משמש נשיא ומדען ראשי בחברה. כמעט במקביל הוא ייסד את Tissue Dynamics, חברת ביוטכנולוגיה העוסקת בטכנולוגיות לפיתוח תרופות ללא צורך בניסויים בבעלי חיים, בעלות נמוכה בשיעור ניכר מזו המקובלת כיום, ובמשך זמן קצר יותר. גם היא יושבת ברחובות.

להמשך קריאה באתר הארץ אונליין