שמונה השנים האחרונות היו החמות ביותר אי פעם

שמונה השנים האחרונות היו החמות ביותר אי פעם

עליית גובה פני הים מאיצה, הפשרת הקרחונים באירופה שוברת שיאים ומזג אוויר קיצוני גורם להרס ומשפיע על חיי מיליונים. דו"ח של ארגון המטאורולוגיה העולמי שהתפרסם היום עם פתיחת ועידת האקלים של האו"ם בשארם א–שייח’ מזהיר כי הרע עוד לפנינו

 

שמונה השנים האחרונות מסתמנות כחמות ביותר שתועדו אי פעם, וגזי החממה שהצטברו באטמוספרה בשל הפעילות האנושית מאיצים את עליית גובה פני הים ומובילים את המסת הקרחונים הקריטיים ליציבות האקלימית של מערכות כדור הארץ לשיאים חדשים. הטמפרטורה המטפסת נותנת אותותיה באירועי מזג אוויר קיצוניים ״מפקיסטן ועד פורטו ריקו״. כך, לפי דו"ח הביניים של מצב האקלים הגלובלי של ארגון המטאורולוגיה העולמי (wmo) של האו״ם, שהתפרסם היום לרגל פתיחת ועידת האקלים העולמית של האו״ם בשארם־א־שייח’ שבמצרים, שבה ינאמו בימים הקרובים מנהיגים מקצוות העולם. לפי הארגון, ״זה רק עניין של זמן עד שעוד שנה תוכתר כחמה ביותר שתועדה מעולם״.

ארגון המטאורולוגיה העולמי מעריך שהטמפרטורה העולמית הממוצעת בשנת 2022 שתסתיים בעוד חודשיים, תהיה כ־1.15 מעלות צלזיוס מעל הממוצע בעידן הטרום־תעשייתי (1900-1850). היא תסתכם כשנה החמישית או השישית החמה ביותר בהיסטוריה, בשל תופעת האל נינה, ש"ציננה" אותה במעט. אך לא מדובר במגמה ארוכת טווח, כאשר כל שנה מאז 2016 היתה אחת החמות שתועדו מאז החלו מדידות הטמפרטורה.

daniel

לדברי פרופ׳ דניאל רוזנפלד, מומחה במדעי האטמוספירה מהאוניברסיטה העברית וחבר בפאנל המדענים הבין־ממשלתי לשינויי האקלים של האו״ם (ipcc), ״הדו"ח אכן משקף את העובדה שקצב הפליטות מאיץ בעוד שכולם מדברים על הצורך המיידי בהאטה דרסטית. ללא קיום ההבטחות שנתנו בוועידות האקלים, הטמפרטורה עלולה לעלות עד סוף המאה בכ־4.5 מעלות - פי 3 מן הערך של 1.5 מעלות. מי הים יעלו בכמטר אחד, וייתכן ואף הרבה יותר אם תהיה התמוטטות מהירה של הקרחונים בגרינלנד ובאנטארקטיקה . גלי חום קטלניים יהיו שכיחים. מגה בצורות ושטפונות יהיו שכיחים תהיה בעיה גדולה של פליטי אקלים שתגמד את בעיות ההגירה שכיום כבר מהוות אתגר גדול מאוד לאירופה. למעשה לאף אחד בעולם אין מושג איך נגיע לאפס פליטות ב־2050״.

להמשך קריאה באתר כלכליסט אונליין