המסע להבנת הכאוס החל בניוטון | הפקולטה למתמטיקה ולמדעי הטבע

המסע להבנת הכאוס החל בניוטון

newton

הבעיה התלת גופית הינה לחזות את תנועתם של שלושה גופים הנעים בהשפעת כח הכבידה הניוטוני ההדדי ביניהם. מדובר באחת הבעיות הוותיקות והפוריות במדע עם הסטוריה מרתקת של למעלה משלוש מאות שנים.ב 1976 הוצגה מטרה של פתרון סטטיסטי, כחלופה לפתרון מתמטי-דטרמיניסטי שאינו אפשרי בבעיה זו. לפני שנה פלוס, ניק סטון, חבר סגל חדש ומבריק במכון רקח, ביחד עם שותף (Stone and Leigh), הציגו שיטת חישוב חדשה עבור הפתרון הסטטיסטי המהווה פריצת דרך. מרגע שנודע לי עליה היא ריתקה את דמיוני. לאחר מסע בן מספר תחנות הגעתי לשינוי של יסודות התורה עליה היו מבוססות כל העבודות הקודמות על הפתרון הסטטיסטי מאז 1976 ועד סטון. שינוי זה הוביל לרדוקציה מדוייקת של החיזוי הסטטיסטי, לבעיה המצופה להיות פשוטה יותר של קביעת גודל בשם אמיסיביות.ביחד עם הנחה נוספת, הגישה החדשה אפשרה חיזוי של סיכוי מסויים (על-פי-רב המערכת מתפרקת לזוג + יחיד, והשיטה חוזה את הסיכויים שכל אחד משלושת הגופים, יהיה אותו ״יחיד״). כדי לבדוק את התאוריה יצרתי שיתוף פעולה לביצוע סימולציות ממוחשבות עם צוות מומחה בינלאומי. הסימולציות הדגימו התאמה גבוהה לתורה, אפילו מעבר למה שניתן היה לצפות. כעת, אני עוסק בשלב מתקדם של מחקר יסודי אחר בתחום הבעיה התלת גופית, ובמקביל מנחה מספר תלמידי מחקר במחקרי המשך לתורה הסטטיסטית, פוסט-דוקטורנטים, תלמידים מתקדמים ותלמידי תואר ראשון.