מערת איילון בסכנה: "יצורים שמנותקים מפני השטח מיליוני שנים - ייפגעו"

מערת איילון בסכנה יצורים שמנותקים מפני השטח מיליוני שנים - ייפגע

פרופ' עמוס פרומקין, שחקר בשנים האחרונות את מערת איילון, מזהיר שתוכנית להזרמת מי שיטפונות - תפגע במקום הנדיר. בריאיון ל-ynet הוא אמר: "ברגע שמי שיטפונות יחדרו למערה ויגיעו למי תהום שלה, תחוסל המערכת הביולוגית הנדירה שבמקום". נתיבי ישראל: "הממשלה צריכה להחליט אם לעצור את פרויקט התחבורתי הקריטי ביותר בישראל או לשמר את המערה, חשובה ככל שתהיה"

 

המקום שבו החיים עצרו מלכת - בסכנה: תוכנית לתשתיות לאומיות (33 א') שהוגשה לאחרונה להערות הציבור עתידה לפגוע במערת איילון, מערה יחידה במינה שנמצאת סמוך למפעל נשר - ליד רמלה, שבה נמצאו בעלי חיים שלא נראו בשום מקום אחר בעולם. הסיבה לפגיעה הצפויה במערת איילון היא הוספת קו רכבת בנתיבי איילון. הוספת הקו דורש פינוי שטח, שיבוא על חשבון פגיעה בניקוז המים של נחל איילון. בשל כך, המדינה מעוניינת למצוא ניקוז למים, וכתוצאה מכך צפויים להיכנס מי שיטפונות למערה הנדירה.

"במערה יש מערכת ביולוגית ייחודית בקנה מידה עולמי. כל מה שחי שם לא קיים בשום מקום אחר בעולם", הסביר בריאיון ל-ynet פרופ' עמוס פרומקין, ראש המרכז לחקר מערות של המכון למדעי כדור הארץ שבאוניברסיטה העברית. "היצורים מנותקים מאנרגיה חיצונית, אנרגיית השמש. הם חיים אך ורק מאנרגיה שמקורה במי תהום. הם מנותקים מפני השטח כבר מיליוני שנים, ולכן עברו אבולוציה מאוד מאוד מיוחדת, חיים בתוך המערה בחושך. אנחנו לא מכירים בשום מקום אחר בעולם מערכת דומה לזה, שהיא כל כך מנותקת מפני השטח שמכילה קבוצות שונות של פרוקי רגליים", הוסיף החוקר.

מערת איילון

בשנת 2006 דחפור עסק בכרייה במחצבת אבן הגיר של מפעלי נשר. במקרה, התגלתה מערת גיר. מערות בסלע גיר הן דבר שכיח, כך שזאת לא הייתה הפתעה גדולה. ייחודה של המערה, הנקראת היום מערת איילון, התחיל להתגלות כאשר גיאולוגים מהאוניברסיטה העברית נכנסו לחקור אותה. אורך המערה הוא 2.7 קילומטרים – מהמערות הארוכות בישראל. בקצה שלה התגלה אולם טבעי רחב ובו אגם, השוכן יותר ממאה מטרים מתחת לפני הקרקע. המערכת האקולוגית שבמערה הותאמה לתנאים השוררים בה, ולכן הוחלט להשאיר אותה סגורה לציבור, בניסיון לשמר את מערכות החיים הקיימות בה.

להמשך הכתבה