תחושת סכנה משפיעה על בחירת בת הזוג בקרב טחבנים
תחושת סכנה משפיעה על בחירת בת הזוג בקרב טחבנים
טחבני המדבר - סרטנאים בגודל שני סנטימטרים - בוחרים בן זוג אחד לכל החיים, ומעדיפים נקבות גדולות, שיש להן בממוצע צאצאים רבים יותר. ניסוי שערכו חוקרים מהאוניברסיטה העברית הראה שהצמדת עקרב לכמה מהמחילות של הנקבות שינתה את ההעדפה הזאת
המחקר האחרון, שבראשו עמדו פרופ' דרור הבלנה, ד"ר וירג' טורסקאר וד"ר משה זגורי מהמכון למדעי החיים שבאוניברסיטה העברית, בדק אם קרבתו של טורף משפיעה על דפוסי בחירת בת הזוג. נמצא שבתנאי סכנה, זכרי הטחבן שינו את העדפתם הקבועה לבנות זוג גדולות, ובחרו בנות זוג קטנות יותר החיות בסביבה בטוחה. הממצאים פורסמו בעת האחרונה בכתב העת Ecology.
במחקר הצמידו החוקרים לכמה מהמחילות של הנקבות מחילות של עקרב עב-יד צהוב, הניזון מטחבנים. ההשערה המקובלת בקרב חוקרים היא שנוכחות סכנה גורמת לתהליך בחירה מדוקדק פחות, ולהתפשרות על פרטנר מוצלח פחות. אפשרות אחרת היא שגם בשעת סכנה הבחירה נעשית היטב כתמיד, אלא שלתוך מערכת השיקולים נכנס אלמנט נוסף: אם נקבה גדולה גרה ליד עקרב, אז יש סיכון שצאצאיה לא ישרדו ולכן עדיפה נקבה קטנה יותר שלא גרה שם.
נמצא שתהליך הבחירה היה מדוקדק, אולם נוכחות סכנה השפיעה על תוצאותיו: הזכרים הגדולים בחרו נקבות גדולות שחיו הרחק מהעקרב, בינוניים בחרו גדולות בשטח מסוכן או קטנות בשטח בטוח, והקטנים בחרו קטנות בשטח מסוכן.