מידע נוסף

תנאי מעבר משנה לשנה

1. ציונים נדרשים בלימודי בוגר:
1.1. ציון עובר מינימלי בכל קורס - 60.

1.2. ציון ממוצע מינימלי למעבר משנה לשנה על סמך לימודי החובה - 60.

1.3. ציון ממוצע לתואר – 60 לפחות.

2. מעבר של תלמיד משנה לשנה יאושר בתנאים הבאים:
2.1. עבר בהצלחה קורס ממוחשב בטיחות בכל אחת משנות לימודיו (לתלמידים החייבים בקורס זה).

2.2. השיג ציון 60 ומעלה בכל אחד מהקורסים
 

2.2.1 תלמיד אשר נכשל (או לא נבחן) בקורס חובה אחד במסלול אליו שייך, זכאי לעלות שנה   ובתנאי שממוצע הציונים בקורסי החובה הוא 60 ומעלה
2.2.2 תלמיד אשר נכשל (או לא נבחן) ב-2 קורסי חובה במסלול אליו שייך, זכאי לעלות שנה ובתנאי שממוצע הציונים בקורסי החובה הוא 70 ומעלה
2.2.3 תלמיד אשר נכשל (או לא נבחן) ב-3 קורסים או יותר, אינו זכאי לעלות שנה
2.2.4 תלמיד אשר ממוצע ציוניו פחות מ-60 אינו רשאי להמשיך ללמוד במסלול אליו הוא רשום
 

תלמיד אשר לא עמד בתנאי המעבר רשאי להגיש בקשה מיוחדת לוועדת ההוראה של הפקולטה בצירוף חוות דעת ראש החוג בו הוא לומד. אם בקשתו לא תאושר יופסקו לימודיו.
חזרה על שנת לימודים אפשרית פעם אחת בלבד ובכל מקרה לא יורשה התלמיד להירשם לקורסים מתקדמים יותר בשנה זו.
 

 

מבנה הלימודים בפקולטה והיקפם

כלול הלימודים לתואר אמור להביא את התלמיד להכרות עם תחומים, מיומנויות וכלים הנדרשים בעולם המדע והטכנולוגיה. לימודים אלה מהווים בסיס לעיסוק בתחומים מעשיים רבים המושתתים על מדעי הטבע, ולהמשך לימודים אקדמיים לקראת התארים מוסמך ודוקטור ולצורך קבלת תעודת הוראה.
הלימודים לתואר בוגר נמשכים שלוש שנים בדרך כלל. היקף הלימודים שונה מחוג לחוג. במהלכם יש לצבור 134 נקודות זכות לפחות (בהתאם לדרישות החוגים). כל שעה שבועית סמסטריאלית מזכה את התלמיד בנקודת זכות אחת. תלמיד הלומד צירוף של שני חוגים חייב במכסת הנקודות הנדרשת בשני החוגים. קורסים הנכללים בשני החוגים ייספרו רק פעם אחת במסגרת מספר הנקודות לתואר בוגר. הלימודים כוללים קורסי חובה וקורסי בחירה ובהם שיעורים, תרגילים, סמינריונים, מעבדות וסיורים לימודיים.

תלמידי הפקולטה יכולים ללמוד קורסים וחוגים מפקולטאות אחרות של האוניברסיטה (אם נרשמו והתקבלו אליהם). ההבדל בזמני התחלת השעורים בקמפוסים השונים מקל, במידת מה, על הלימודים בקמפוסים האחרים בירושלים (הר הצופים ועין כרם).
 

1. מסלול לימודים חד-חוגי מורחב "אבני פינה" ולימודים משלימים -
מסגרת זו מאפשרת לימוד מירבי של קורסים בחוג מסויים לתואר בוגר, ומקנה הכנה מעמיקה ללימודים מתקדמים בתחום. ניתן לצרף לחוג בהיקף מורחב חטיבת לימודים ו/או קורסים לפי בחירת התלמיד להשלמת נקודות הזכות לתואר - בהתאם לדרישות החוג ולכללים המפורטים בהמשך בעניין לימודים משלימים. לדרישות אבני פינה על פי שנת תחילת הלימודים ומסלול הלימודים, יש לפנות לקישור: אבני פינה.

2. מסלול לימודים חד חוגי, חטיבת לימודים, "אבני פינה" ולימודים משלימים -
הרכב זה מאפשר בחירה רבה ורכישת השכלה במיגוון תחומים. בדרך כלל הרכב זה אינו מספיק כבסיס להמשך לימודים לתארים מתקדמים, ללא לימודי השלמה. לימודים במתכונת זו מחייבים השלמת חוג בהיקף מלא במדעי הטבע (עפ"י דרישת כל חוג). לדרישות אבני פינה על פי שנת תחילת הלימודים ומסלול הלימודים, יש לפנות לקישור: אבני פינה.

3. מסלול לימודים דו חוגי -
שילוב המתאים למעוניינים בלימודים בין תחומיים. במסלול זה יבחר תלמיד בשני חוגים. תלמיד הבוחר שני חוגים בפקולטה למדעי הטבע, רשאי להשלים את נקודות הזכות לתואר גם בקורסים מפקולטאות אחרות. תלמיד רשאי לבוחר חוג אחד מהפקולטה למדעי הטבע והשני בפקולטה אחרת – לקבלת תואר על התלמיד להשלים את כל החובות של כל אחד משני החוגים.

הפקולטה מאפשרת הרכבת צירופי חוגים מיוחדים, אך יש לקחת בחשבון שבצירוף כזה יידרש מאמץ מיוחד, ולעתים פריסת הלימודים ליותר משלוש שנים. במסלול לימודים חד-חוגי מורחב הקורסים השונים משלימים זה את זה בחומר הנלמד ומתואמים בשעות ההוראה שלהם. השלמה ותיאום אלו אינם אפשריים לעתים בצירוף שני חוגים, ייתכנו חפיפות בזמני הקורסים ובמועדי הבחינות בין שני החוגים.

ככלל, לימודים במסלול דו-חוגי מחייבים קבלה בנפרד לכל אחד מהחוגים השותפים במסלול. לדוגמה: לימודים במסלול דו חוגי בחוגים מתמטיקה ומדעי המחשב מחייבים קבלה לכל אחד משני חוגים אלו בנפרד. יוצאות מכלל זה תוכניות משולבות, שהקבלה אליהן מתקיימת בנפרד מהקבלה לחוגים השותפים בהן. לדוגמה: מדעי המחשב וביולוגיה חישובית - הקבלה לתכנית מתקיימת בנפרד מהקבלה לכל אחד מהחוגים השותפים בה, מדעי המחשב ומדעי החיים.

4. חטיבת לימודים -
מייצגת "חבילת" קורסים בהיקף של 32 נ"ז בחוג מסוים, שנועדה לאפשר הרחבת ידע בתחומים שהם בעלי עניין לתלמיד, אך מחוץ לחוג שבו לומד התלמיד. רשימת החטיבות המוכרות מתפרסמת בשנתון הפקולטה.

5. תכנית "אבני פינה" -
תכנית אבני פינה היא תכנית העשרה אקדמית המאפשרת לתלמידי האוניברסיטה העברית להירשם למגוון רחב של קורסים בנושאים השונים מאלו של תחומי לימודיהם העיקריים. מדובר במסורת ארוכת שנים הנהוגה ברבות מהאוניברסיטאות בארצות הברית; מסורת המכירה בחשיבות הרחבת האופקים כבר בתואר הראשון. מאז פתיחת התכנית נבנים בכל תחום ידע קורסים חדשים במיוחד עבור תלמידי התכנית והם נלמדים בקמפוסים השונים.
.

התוכנית מבוססת על חלוקת תחומי הדעת באוניברסיטה לשלושה: תחום המדע; תחום הרוח; תחום החברה. תלמיד לתואר בוגר הלומד בחוג/ חוגים מתחום דעת אחד מהשלושה ילמד קורסים מתוכנית אבני פינה משני התחומים האחרים. תלמיד לתואר בוגר הלומד בחוגים משני תחומי דעת ילמד קורסים מתוכנית אבני פינה מתחום הדעת השלישי.

תלמידים אשר לומדים במסלול חד-חוגי ותלמידים הלומדים במסלול דו חוגי חייבים ללמוד במהלך התואר קורסים מתוכנית אבני פינה. היקף הלימודים בקורסי אבני פינה בחוגים השונים ובמסלולים השונים מפורט במעטפית "אבני פינה".

תלמידי בוגר ותיקים, תלמידי בוגר במסלולים אחרים ותלמידים לתארים מתקדמים מוזמנים אף הם לבוא ולהרחיב את דעתם בקורסי אבני פינה.

לתלמידי בוגר, שהחלו את לימודיהם לפני תש"ע, הלומדים במסלול חד חוגי וטרם מלאו את מכסת הבחירה מחוץ לחוג, יוכרו 4 נקודות לפחות של קורסי אבני פינה כלימודי בחירה לתואר. הכללים לגבי תלמידים אחרים יקבעו במסגרת הפקולטות/בתי הספר.

הציונים בקורסי אבני פינה יחושבו בממוצע לתואר, אולם לא ייכללו בממוצע החוגי. ציון עובר מינימאלי בקורס מתכנית אבני פינה ייקבע כציון המעבר המקובל בפקולטה שבה לומד התלמיד.

6. לימודים משלימים -
לימודים משלימים נדרשים אם קיים הפרש בין סך הנקודות הנדרש לתואר לבין המכסה הנדרשת במסלול לימודים מסוים. מסגרת הלימודים המשלימים מאפשרת בחירת קורסים בודדים מתכניות הלימודים המוצעות באוניברסיטה. לימוד משלים מותנה באישור החוג האחראי לקורס.
במסגרת הלימודים המשלימים ניתן להכיר בקורס אחד בלבד מלימודי שפה זרה שניה בהיקף של לא יותר מ- 4 נ"ז ושאיננה עברית או אנגלית. קורסי שפה בהיקף 8 נ"ז יוכרו בהיקף 4 נ"ז לצורך סגירת התואר.
לא יוכרו קורסים בעלי  תוכן דומה לקורסים שכבר נלמדו, וכן לא יוכרו קורסים מתחום "אבני פינה" מהפקולטה למתמטיקה ולמדעי הטבע.

7. תלמידים במסלול מיוחד -
תלמידים במסלול מיוחד הם אלה שלומדים עפ"י תכנית לימודים אישית ושלא לקראת תואר. תלמיד שיתקבל יחויב בכל חובות הקורס, ואם יעמוד בו בהצלחה יוכל לקבל אישור רשמי המציין את השתתפותו ואת הישגיו.

רשאים להתקבל מועמדים העומדים בתנאי הקבלה של החוג המבוקש או מועמדים שאינם עומדים בתנאי הקבלה, ושייכים לאחת הקבוצות המפורטות להלן. הקבלה היא על בסיס מקום פנוי, ולפי הכשרתו הקודמת של המועמד.

הלימודים בתכנית מיוחדת כרוכים בתשלום שכר לימוד, דמי הרשמה ודמי שירותים. שכר הלימוד מחושב לפי היקף הלימודים.

קבוצות המועמדים העיקריות הן:

(א) תלמידים מחו"ל השוהים באוניברסיטה במסגרת התכנית החד-שנתית.
(ב) בעלי תואר אקדמי מוכר.
(ג) מורים בשנת שבתון.
(ד) תלמידים ממוסדות אחרים להשכלה גבוהה בארץ.
(ה) עובדי מעבדות באוניברסיטה העברית.
(ו) תלמידי תיכון מצטיינים.
המעוניינים יפנו אל המזכירות לענייני הוראה של הפקולטה.

8. לימודים לקבלת תעודת הוראה
לימודים אלה הם באחריות ביה"ס לחינוך והמידע שלהלן ניתן כדי לעזור לתלמידים לתכנן את לימודיהם. המחלקה ללימודי הוראה מכשירה מורים לבתי-הספר העל-יסודיים (משנת הלימודים השביעית ועד שנת הלימודים השתיים-עשרה) במקצועות: ביולוגיה, כימיה, מדע וטכנולוגיה בחברה (מוט"ב), מתמטיקה, פיסיקה. הלימודים מיועדים לתלמידי הפקולטה למדעי הטבע ולבוגריה בחוגים: ביולוגיה, כימיה, מתמטיקה, פיסיקה. לפרטים נוספים
 

עומס הלימודים ומשך הלימודים

1. תכנון עומס הלימודים: מכסת לימודים של 24 נ"ז בסמסטר מאפשרת השלמת הלימודים לתואר בשלוש שנים. הלימודים מחייבים השקעה נוספת של זמן רב לעיון והתעמקות בחומר הנלמד, קריאה נוספת, הכנת תרגילים, דו"חות מעבדה ועוד. לכן מומלץ שהתלמידים לא יקחו על עצמם עומס לימודים רב יותר. תלמידים המרגישים שיכולתם והכנתם המוקדמת מאפשרים להם ללמוד קורסים רבים יותר יורשו לעשות זאת, אבל מומלץ שישוחחו עם יועץ החוג.
2. הגבלת משך הלימודים: הכלל הקובע יהיה שלמילוי החובות לתואר יילקחו בחשבון רק קורסים שנלמדו בשבע השנים האחרונות. כלל זה תקף גם במקרה של הפסקה במהלך הלימודים לתואר. החל משנת הלימודים החמישית (שישית במסלולים ה- 4 שנתיים) לא יתאפשר לתלמיד לקבוע את תכנית הלימודים ללא אישור ועדת ההוראה אשר תבחן את הסיבות לעיכוב בהשלמת הלימודים ואת הסיכוי להשלמת הלימודים לתואר.

 

כל הזכויות שמורות לפקולטה למתמטיקה ולמדעי הטבע באוניברסיטה העברית

תכניות מיוחדות לתלמידים מצטיינים

1. הפקולטה מציעה מיגוון תוכניות מיוחדות לתלמידים מצטיינים בנוסף לתכנית "אמירים", שתוזכר בהמשך. האפשרויות שונות בהתאם למגמת הלימודים והן מתאימות לכללים הבאים:
א. החוג למדעי החיים מציע מסלול לימודים מיוחד, "אתגר", למצטיינים (ראה פירוט בתכנית החוג).
התוכניות המשולבות "מדעים מדוייקים" /  "מדעי המחשב וביולוגיה חישובית" מקיימות לימודים במסלול ישיר למוסמך ומיועדות לתלמידים מצטיינים.

ב. תלמידים מצטיינים רשאים לפנות בבקשה לחריגה ממסלול הלימודים הרגיל. החריגות שיישקלו כוללות שחרור מחובת השתתפות בקורסי חובה. שחרור כזה יאפשר השתתפות בקורסים אחרים, במסגרת הפקולטה או האוניברסיטה בכללה, בהתאם לנטיותיו ורצונו של התלמיד. כמו כן תישקל האפשרות ללמוד בקורסים מתקדמים מבלי למלא את כל הדרישות המוקדמות להם.

ג. בפקולטה מתקיימים קורסים מתקדמים, הן במסגרת הבוגר והן במסגרת לימודי המוסמך. חלק מקורסים אלה פתוחים לתלמידים מצטיינים מהתואר הראשון. הקורסים מתקיימים במסגרת המאפשרת דיון אישי בין המורים והתלמידים, והם דורשים עבודה עצמית רבה. השתתפות בהם עשויה להילקח בחשבון בשיקולי ועדות המינויים למשרות במסגרת לימודי המוסמך והדוקטור.

ד. חלק מהחוגים מציעים הכנת משימה מחקרית אישית במסגרת אחת ממעבדות המחקר. משימה כזו מחיבת הגשת עבודת סיכום כתובה ונחשבת לקורס מתקדם. היא מקנה לתלמיד ניסיון במחקר ועוזרת בהבנת חומר הלימודים הכללי ובבחירת המסלול ללימודי המשך. תלמידים מצטיינים במיוחד יוכלו לקבל אישור להכנת משימה מורחבת (עד 20 נקודות), בדומה למשימה המחקרית הנדרשת מתלמידי "אמירים".

2. תכנית "אמירים" לתלמידים מצטיינים:
תלמידים בעלי חתך קבלה גבוה במיוחד (שנקבע ע"י האוניברסיטה) מוזמנים להצטרף לתכנית מיוחדת לקראת תואר .B.Sc. בשנת הלימודים השניה, יוזמנו להצטרף לתכנית תלמידים אשר יזכו בפרסי הרקטור או הדיקן על השגיהם בשנה הראשונה. תלמיד "אמירים" המסיים שנה א' ואינו מצטיין בלימודיו, יתכן ויועבר לתכנית לימודים רגילה. בהחלטה על העברה כזו תילקח בחשבון תכנית הלימודים שנבחרה ע"י התלמיד, מבחינת היקפה והאתגר שבהרכב הקורסים.

תלמידי תכנית "אמירים" רשאים לבחור בתכניות לימודים המותאמות לנטיותיהם האישיות. תכניות רב תחומיות  כולל לימודים בחוגים מפקולטאות אחרות. תכניות אלו תיקבענה בתיאום עם יועצי החוגים השונים ומרכז התכנית.
כל תלמיד "אמירים" יבצע בשנת לימודיו השלישית פרויקט מחקרי לפי בחירתו, בהנחיית אחד ממורי הפקולטה. לתלמיד התכנית תוענק תעודת "בוגר" מיוחדת אשר יצויין בה כי השתתף בתכנית "אמירים" לתלמידים מצטיינים וכי הגיש פרויקט מחקרי שציונו יירשם בתעודה. למסיימי התכנית, תוצענה תכניות לימודים לתארים גבוהים בהתאם להישגיהם, כולל אפשרות לימודים במסלול ישיר לדוקטורט.
פרטים נוספים ראה בחלק העוסק במסלולי הלימודים לבוגר.

מלגות ופרסים

עומס ומשך הלימודים

1. תכנון עומס הלימודים:
מכסת לימודים של 24 נ"ז בסמסטר מאפשרת השלמת הלימודים לתואר בשלוש שנים. הלימודים מחייבים השקעה נוספת של זמן רב לעיון והתעמקות בחומר הנלמד, קריאה נוספת, הכנת תרגילים, דו"חות מעבדה ועוד. לכן מומלץ שהתלמידים לא יקחו על עצמם עומס לימודים רב יותר. תלמידים המרגישים שיכולתם והכנתם המוקדמת מאפשרים להם ללמוד קורסים רבים יותר יורשו לעשות זאת, אבל מומלץ שישוחחו עם יועץ החוג.

 

2. הגבלת משך הלימודים:
הכלל הקובע יהיה שלמילוי החובות לתואר יילקחו בחשבון רק קורסים שנלמדו בשבע השנים האחרונות. כלל זה תקף גם במקרה של הפסקה במהלך הלימודים לתואר. החל משנת הלימודים החמישית (שישית במסלולים ה- 4 שנתיים) לא יתאפשר לתלמיד לקבוע את תכנית הלימודים ללא אישור ועדת ההוראה אשר תבחן את הסיבות לעיכוב בהשלמת הלימודים ואת הסיכוי להשלמת הלימודים לתואר.

מחנות לימוד וסיורים

תכנית הלימודים של חוגים מסויימים כוללת מחנות וסיורים לימודיים. התלמידים יחוייבו בתשלום עבור השתתפותם במחנות ובסיורים הלימודיים עפ"י המתחייב מהנחיות ועדת מלץ, היא הוועדה הציבורית לקביעת כללי גביית שכר הלימוד ושירותים נוספים במוסדות להשכלה גבוהה. הזמנת המקומות מתבצעת במרוכז ע"י החוג. תלמיד המבטל הרשמתו לסיור לאחר התאריך הקובע יחוייב בתשלום עבורו. כמו כן חייב התלמיד למלא אחר הוראות הבטיחות ולסייע במידת יכולתו במילוי הדרישות השונות הקשורות בקבלת אישור יציאה לשדה כגון נשיאת נשק ושמירה. התלמידים יחוייבו בתשלום עבור השתתפותם במחנות ובסיורים הלימודיים עפ"י המתחייב מהנחיות ועדת מלץ, היא הוועדה הציבורית לקביעת כללי גביית שכר הלימוד ושירותים נוספים במוסדות להשכלה גבוהה. הזמנת המקומות מתבצעת במרוכז ע"י החוג. תלמיד המבטל הרשמתו לסיור לאחר התאריך הקובע יחוייב בתשלום עבורו. כמו כן חייב התלמיד למלא אחר הוראות הבטיחות ולסייע במידת יכולתו במילוי הדרישות השונות הקשורות בקבלת אישור יציאה לשדה כגון נשיאת נשק ושמירה.

פרטים נוספים וחשובים בפרק "נהלי הוראה  ולימודים"

יועצים תואר בוגר

שנתונים נוספים