איך בתקופות מוקדמות היו גלקסיות עם עשרות מיליארדי כוכבים?

פתרון לתעלומה: איך בתקופות מוקדמות היו גלקסיות עם עשרות מיליארדי

תצפיות באמצעות טלסקופ החלל ג׳יימס ווב מגלות כמות כוכבים גדולה בגלקסיות, כבר בתקופות המוקדמות של היקום בניגוד לתיאוריה המקובלת. כעת, צוות אסטרופיזיקאים מהאוניברסיטה העברית מציע פתרון פשוט לתעלומה

 

התצפיות שנערכו לאחרונה באמצעות טלסקופ החלל ג'יימס ווב מגלות באופן מפתיע עודף של גלקסיות מסיביות ביקום - כבר בחצי מיליארד השנים הראשונות שאחרי המפץ הגדול. בעוד שהממצאים העמידו בספק את ההבנות הקיימות בדבר היווצרות הגלקסיות הראשונות, חוקרים מהאוניברסיטה העברית מציעים כעת פתרון פשוט לתעלומה. על פי המודל המוצע, התנאים המיוחדים ששררו בגלקסיות הראשוניות, של צפיפות גבוהה וריכוז נמוך של יסודות כבדים, אפשרו היווצרות כוכבים ביעילות גבוהה וללא הפרעה מכוכבים אחרים.

andromeda_galaxy_560mm_fl.jpg

בנוסף לכך, ממצאי המחקר הם בעלי השלכות מהותיות על אופן התפתחות הגלקסיות בכל התקופות. למשל, התרחיש המוצע מסביר היווצרות יעילה של חורים שחורים בעלי גודל בינוני (כאלף מסות שמש) במרכזי הצבירים הקדומים. חורים שחורים אלה יתלכדו בהמשך לחורים שחורים ענקיים (עד כמיליארד מסות שמש), כפי שמתגלים בתצפיות במרכזי הגלקסיות הגדולות כחצי מיליארד שנה מאוחר יותר. בכך יוכל התרחיש של פרצי כוכבים חופשיים להסביר גם את תעלומת החורים השחורים הענקיים, אשר מהווה גם היא נושא מרתק הממתין לפתרונו במחקר הקוסמולוגי. "הכוונה שלנו היא לבחון את ההשלכות הללו והשלכות חשובות אחרות במחקרים עתידיים", סיכם פרופ׳ דקל.

למאמר המלא

4 צפייה בגלריה